Whitepaper “Leren van CIRCO”

CIRCO is een programma van TKI CLICKNL en heeft als doel om bij te dragen aan de transitie naar een circulaire economie. Samen met vele partners mobiliseert CIRCO grote aantallen bedrijven en ontwerpers. Zij worden ’empowered’ om circulair te gaan ondernemen en samenwerken, door de toepassing van circular design. Het programma  is onderdeel van het Nationale Programma Circulaire Economie (NPCE) en wordt o.a. gefinancierd vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In de periode van 2015 tot april 2022 was ik programma manager NL van CIRCO. Na mijn afscheid en een ontspannen sabbatical, besloot ik in december 2022 om de ontwikkeling van 8 jaar CIRCO te gaan analyseren en te beschrijven in een whitepaper. Aanleiding hiervoor is dat diverse mensen vermoeden dat de ontwerpende CIRCO-aanpak ook waardevol kan zijn voor het versnellen van andere transities. Dat whitepaper is er nu.

3 fasen, 10 elementen

De essentie van de analyse is, dat de ontwerpende CIRCO-aanpak kan worden beschreven aan de hand van 3 fasen en 10 elementen. Hiernaast bevat het document diverse reflecties vanuit de wetenschap (DRIFT, KIA Maatschappelijk Verdienvermogen) en een verkenning van de herbruikbaarheid van de aanpak.

Het whitepaper is beschikbaar als volledige versie (63 pagina’s), en als samenvatting (8 pagina’s).

Klik op onderstaande afbeeldingen om de gewenste versie te downloaden.

Volledige versie (pdf, 7MB)

Samenvatting (pdf, 2MB)

Samenwerking

Ik heb er met veel plezier aan gewerkt. In eigen tijd, eigen tempo en in een mooie samenwerking met vele anderen.

Grote dank aan:

  • De 22 ‘CIRCO-meemakers’ die hebben meegedacht en feedback hebben gegeven op eerdere concept-versies
  • Bart Ahsmann van CLICKNL voor het voorwoord, o.a. over de bijdrage van de creatieve industrie aan transities
  • Derk Loorbach van DRIFT voor de reflecties op CIRCO
  • Eva Loopik, Arada Vording en Kees Joosten voor de beschouwingen vanuit KIA Maatschappelijk Verdienvermogen -perspectief
  • Inge Oskam van Hogeschool van Amsterdam en Eefke Schramade van Provincie Zuid-Holland voor de verkennende dialoog over de herbruikbaarheid van de CIRCO-aanpak
  • Annemarie Wijmenga en Miranda Koffijberg van Communicatiebureau de Lynx voor de fraaie vormgeving, resp. eindredactie
  • Aline Gerards die namens Design Innovation Group de eerste schetsen maakte voor de visuals bij de 10 elementen.

 

Reacties?

Reacties zijn uiteraard welkom, graag via mail (info@jeroenhinfelaar.nl), via Teams of evt. live in de vorm van een sparring sessie, een interactieve presentatie, of eenvoudigweg via een goed gesprek en een kop koffie.

Ik wens je veel leesplezier!

Samen leren we sneller.
Jeroen

 

Watertoren Heuveloord
(7e verd. / WT7)
Heuveloord 25J
3523 CK UTRECHT